Als je een hypotheek afsluit voor het verbouwen van een woning, kun je hier maar beter op tijd aan beginnen. Als er een lange periode tussen het aangaan van de lening en de verbouwing zit, kun je hypotheekrenteaftrek mislopen.
Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Den Haag die medio september is gepubliceerd. Hierin velde de rechter een oordeel in een geschil tussen een huiseigenaar en de Belastingdienst.
De zaak draaide om de vraag welk deel van een lening kan worden aangemerkt als eigenwoningschuld. Dat is belangrijk, omdat je voor een eigenwoningschuld hypotheekaftrek kunt krijgen.
Hypotheekrenteaftrek: lening moet wel in de woning
De huiseigenaar in kwestie leende in 2002 50.000 euro bij een bank voor het verbouwen van zijn woning. Het recht op hypotheekrenteaftrek geldt voor 30 jaar op leningen die worden aangewend voor de eigen woning: dat kan bij het kopen van een woning zijn, maar ook als je gaat verbouwen of erfpacht afkoopt.
Echter, de belastinginspecteur kwam tot de conclusie dat niet het volledige leenbedrag van 50.000 euro kon worden aangemerkt als eigenwoningschuld. Van de in 2002 afgesloten lening bleek maximaal 15.669 euro uitgegeven aan verbetering of onderhoud van de woning, oordeelde de inspecteur. Fors minder dus dan de halve ton die de huiseigenaar leende.
Volgens de rechter is het niet aannemelijk dat de huiseigenaar de resterende pakweg 35.000 euro aan de woning heeft uitgegeven.
De facturen met betrekking tot de woning die de huiseigenaar heeft overlegd, gaan over 2003, 2004, 2008, 2009 en 2010. Maar het is niet duidelijk of hij die heeft betaald met de lening uit 2002. Dat ligt volgens de rechtbank ook niet voor de hand, aangezien er lange periode zit tussen het moment waarop de lening is verstrekt en de betaling van een deel van de facturen.
Lees meer over hypotheken:
- Extra hypotheek nodig voor de verbouwing van je huis? Deze 4 obstakels kun je tegenkomen
- Heb je nog een hoge hypotheekrente? 4 manieren waarop je van de extreem lage hypotheekrentes kunt profiteren
- Heb jij meer of minder hypotheek (en overwaarde) dan je leeftijdsgenoten? Kijk hoe dat zit per generatie, van 25 tot 85